Friday, 30 October 2015

Cuplikan dan Refleksi Wong Jowo/ Jawa Caledonia

Filled under:

Wong Indonesia sing enten teng Kaledonia Baru New Caledonia ing Samudra Pasifik; tilas koloni Perancis. kang anggota asale saka pulo Jawa, Jawa langkung umum disebut teng mrika, niku salah siji sing paling tuwa lan paling gedhé populasine ing Kaledonia Baru. Katurunan Indonesia jumlahi pun 7,000 wong saka total 220 ewu penduduk Kaledonia Baru.

Miwiti saka aturan "Koeli Ordonantie" ing taun 1880 kang ngatur hubungan pegawe antarane buruh lan pengusaha kanggo mesthekake kasedhiyan pegawe ing plantations utawane alas jaman Landa teng Sumatra, Prancis banjur narik para buruh tambang nikel lan perkebunan ing Kaledonia Baru, lajeng dikirimlah 170 buruh saka Jawa lan teka ing Kaledonia Baru 16 Februari, 1896.

Ana telung wayah wong jawa Indonesia pindahan teng Kaledonia Anyar
Sing kapisan rawuh saka 170 buruh saka pulo Jawa ing taun 1896 pada makarya ing tambang nickel. Nalika kontrak sampun telas, ana bali menyang Jawa, nanging sawetara sebagian isih manggon ing New Caledonia NC.
 
Gelombang kaloro dumadi sadurunge Perang Donya II, nalika Kaledonia Baru ngalami kurang tenaga cara kula belajar Inggris namine shortages pegawe nalika produksi nikel tiba lan munggahe. Ing periode 1933-1939, luwih saka 7.800 teka karo kontrak limang taun lan dipunginaaken ing plantations utawane bagian perkebunan, pertambangan lan uga kluwargane.
 
Kloter terakhir iku dhewe ing taun 1970 kang pungkasan wektu rawuh saka sistem kontrak Indonesia. Ing pungkasan taun 1969-an lan awal 1970 Indonesia luwih saka sewu wong teka, utamané kanggo mbangun kreteg Nera ing Cote Ouest, kreteg lan menara ing Cote Est St. Quentin ing Magenta.

Wong Indonesia apa ana bebarengan karo wong-wong Vietnam lan Jepang dedeg piadeg dianggep kuat kanggo menyang nyambut gawe ing trowongan ngisor lemah Chrome mine

Association of Indonesian Community in New Caledonia (INACA) iki diadegaké ing taun 1984 kanggo njaga saka seduluran lan laku budaya ing masyarakati. Asosiasi iki dibukak ing 1975 lan dumunung ing Robinson ing Mont-Dore, sing pinggir kutho saka Noumea. Lampahane pambuko sawetara budaya Jawa: basa lan tari, uga pagelaran utawa pagelaran khusus kanggo masyarakat (kalebu ngarsane Jawa/Indonesia ing Kaledonia Baru saben 16 Februari lan slametan karo kamardikan saka Indonesia gegandhengan karo kabeh bocah-bocah Indonésia 17 Agustus). Ing wusana perayaan Centennial kang rawuh saka Indonesia ing Kaledonia Baru, tanggal 16 Februari, 1996, watu Monumen iki di dudohake ing acara distrik ing Noumea. Konsulat Jéndral Indonesia, dumunung ing wilayah sing padha ing taun 1951, panggonan kumpul budaya kanggo masyarakat.

Akeh laku budaya Jawa diadopsi dening kabeh penduduk Kaledonia Baru. Contone, Culinary yaiku Bami (ngandika lan ditulis biasane lokal "mie") wis dadi salah siji ne abang lan putih paling populer ing Kaledonia Baru. Caledonian nganggo sawetara tembung ing sawetara masakan Indonésia utawa Jawa ketemu: "cacane" (kadhangkala ngurai, ing Kakang Indonesia kang tegese "old brother", "kuno").

Ana ing paling telung kategori masyarakat Indonesia utawa Jawa lan turuné sing manggen ing Caledonia:  New Niaouli, Baleh lan wong Jukuan.
rup Niaouli iku turunane page wong Indonesia sing lair ing New Caledonia karo tuwane teka langsung saka Indonesia. Ngandika asal niaouli sing buruh page-wektu tanpa ninggalake, kalebu ninggalake ibu supaya ibune nglairaké anak, tigang dinten candhakipun, piyambakipun kedah nindakake pakaryan minangka kontrak, supaya anak sing wis kebungkus ing kain batik lan diselehake ing niaouli wit nalika tuwane bisa.

Grup wong Jawa Baleh tegese wong bali (konco). Sawisé kamardikan Indonesia, watara taun 1950-an, wong padha nuntut kontrak kanggo bali menyang Indonesia nanging mboten saged wangsul teng Indonesia mergane angel banjur manggon teng New Caledonia. Catetan iki ditulis ing taun 1952 lan 1954-1955 wonten jawa wangsul  missal sing keri naming 2.000 tiang jawa. sing manggon ing NC, déné ing mburi 1939 kanggo 1940 ana 20,000 wong keturunan Jawa.

Klompok Jukuan punika kulawargané alus utawa sing lair ing Indonesia, nanging digawa menyang New Caledonia dening wong Indonesia sing manggon ing Kaledonia Baru.

0 comments:

Post a Comment